Plaça de la Vila 10 de Polinyà, Twitter @ euiadepolinya, Telèfon 937.131.702, Correu polinya@euia.cat

viernes, 30 de mayo de 2014

VALORACIÓ RESULTATS EUROPEES 2014

En primer lloc, agrair a la ciutadania de Polinyà el suport electoral a la candidatura d’ICV-EUiA en aquestes eleccions.

Els resultats de les diferents formacions polítiques han sigut vario pintes.

En primer lloc el PSC ha baixat gairebé un 50% respecte a les anteriors europees. Malgrat això ha sigut la primera força a la població. Seguit de ERC que a passat a triplicar els seus vots. CiU ha baixat en % quedant quarta,  seguit de Podemos en cinquet  lloc. Segueix PP amb una baixada d’un 33% de vots

En deixat per últim els de la Coalició ICV-EUiA, que gairebé hem triplicat, quedant en tercer lloc i que juntament amb Podemos, com força que ha irromput a l’escenari polític dintre de l’esquerra suposa un % i número de vots molt important, passant a representar entre els dos l’esquerra majoritària i hagués pogut passat a ser la primera força a Polinyà

La participació, malgrat no ser la que seria desitjable, ha estat gairebé 10 punts per sobre respecte a les anteriors, un 42,66%. En general ICV-EUIA ens alegrem de la gran pujada de l’esquerra. Això ens hauria de fer reflexionar, a més participació, més pujada de l’esquerra.

RESULTATS GENERALS

Els resultats de  la Coalició ICV-EUiA amb 258.554 vots, que representen un 10,3%, esdevenint la quarta força política del país, per davant de PP i Ciutadans, entre altres.

A nivell estatal, el suport a la candidatura d’Esquerra Plural ha estat de 1.562.567 vots, que representen un 9,9% del total, essent la tercera força més votada de l’Estat, i que ha permès augmentar la representació parlamentària de 2 a 6 eurodiputats/des.

Així mateix, EUiA vol agrair als nostres candidats i candidates, i a tota l’afiliació d’EUiA i d’AJ, de la coalició ICV-EUiA, i del conjunt de l’Esquerra Plural, l’esforç fet en campanya per assolir aquest resultat positiu.

VALORACIONS POLÍTIQUES DELS RESULTATS:

A Catalunya:

-EUiA valora positivament l’augment de la participació a Catalunya en aquestes eleccions, un 47,63% es situa gairebé 10 punts per sobre de fa cinc anys, i 2 punts per sobre de la mitjana estatal, i 4 punts per sobre de la mitjana europea.

Tot i així, estar per sota del 50% ho considerem preocupant, i continuarem treballant per augmentar la implicació política quotidiana de la ciutadania, i una de les seves derivades, que és la participació electoral.

-El resultat electoral global a Catalunya és positiu, ja que la ciutadania s’ha decantat majoritàriament per opcions de progrés i favorables a l’exercici del dret a decidir (la suma de CiU, PP, i Ciutadans es queda en el 38%) -Valorem positivament el resultat de la coalició ICV-EUiA, que ha estat segona o tercera força a ciutats importants, destacant Barcelona, on amb el 12,61% dels vots és tercera força per davant del PSC, del PP, i de Ciutadans, entre altres. En el conjunt de Catalunya, i especialment en les zones metropolitanes, la coalició ha doblat o encara més els seus resultats respecte 2009, consolidant el creixement dels últims anys.

-Felicitem ERC per la seva victòria electoral, superant CiU en dos punts, i esdevenint força principal del centreesquerra a Catalunya per primer cop des del restabliment de la democràcia. Així mateix, l’emplacem a no donar suport a les polítiques conservadores de CiU, i a treballar per una nova majoria d’esquerres i catalanista, tal i com ha expressat la societat catalana.

-Cal evidenciar el desgast electoral que han sofert CiU i PP per les seves polítiques antisocials, que han estat castigades a les urnes per la ciutadania.

-Continua la crisi del PSC, que perd la meitat dels seus suports electorals respecte 2009, i que a molts indrets, ha quedat per sota d’ERC i de la coalició ICV-EUiA.

-Felicitem la iniciativa de participació ciutadana del Multireferendum, i denunciem l’error de la seva prohibició, i l’actuació repressiva dels cossos de seguretat contra les persones organitzadores.

A Espanya:

-EUiA valora que s’està obrint un nou cicle polític a nivell estatal, caracteritzat per un fort desgast del bipartidisme, que en aquestes eleccions no ha arribat al 50% dels vots, quan al 2009 PP i PSOE tenien el 80% dels vots.

-EUiA expressa la seva preocupació per que el PP continuï sent la força més votada al conjunt de l’Estat, guanyant en 32 de les 50 províncies (1 més que en 2009). No obstant, la suma de vots de les forces de progrés és superior a les de les forces conservadores, confirmant-se les possibilitats de canvi en el proper cicle polític.

-EUiA felicita a Izquierda Unida, Anova, i les altres forces amigues que han participat de la candidatura Izquierda Plural, pel seu bon resultat. Haver assolit gairebé el 10% dels vots, i un milió de sufragis més que en 2009, ha de ser motiu de satisfacció per als nostres companys i companyes, tenint en compte el punt de partida i els condicionants polítics adversos en campanya, com l’escàs seguiment mediàtic de la candidatura.

-Saludem positivament la irrupció de PODEMOS en l’escenari polític estatal, una nova expressió de l’esquerra transformadora a qui animem a treballar plegats per construir una alternativa unitària al bipartidisme, a les polítiques d’austeritat, i per poder fer efectiu el dret a decidir dels pobles.

A Europa:
 
-Expressem la nostra gran preocupació per l’avenç de la dreta i de l’extrema dreta en el conjunt d’Europa. No només és una mala noticia que entrin amb força a les institucions comunitàries, si no que el seu creixement també tindrà efectes negatius en les polítiques de cada Estat membre, com ja hem vist en el cas francès, on l’auge del FN ha estirat cap a la dreta el nou govern d’Hollande.

-Felicitem als companys i companyes grecs de SYRIZA, que han guanyat les eleccions europees a Grècia, i que han obtingut excel·lents resultats en els comicis locals que també es celebraven.

-Saludem el resultat de la resta de partits germans europeus que han obtingut representació i que formaran part del GUE/NGL

No hay comentarios: