Plaça de la Vila 10 de Polinyà, Twitter @ euiadepolinya, Telèfon 937.131.702, Correu polinya@euia.cat

domingo, 11 de mayo de 2014

La candidata “Cal un procés constituent, també a Europa"

Nuria Lozano

d'EUiA i candidata a les eleccions Europees per la coalició ICV-EUIA

“Calunprocésconstituent,tambéaEuropa”

La crisi de valors de la UE és al moll de l’ós de l’actual austericidi arreu d’Europa, i encara es vol aprofundir més en aquesta línia amb eines tan antisocials com el Tractat Transatlàntic de Lliure Comerç, que posa les lleis dels estats al mateix nivell que els interessos de les multinacionals, subordinant per tant els drets de la ciutadania als guanys de les grans corporacions.
I, malgrat tot, una altra Europa és possible i -des de la candidatura d’ICV-EUiA a Catalunya i amb IU i altres forces de L’Esquerra Plural al conjunt de l’estat- lluitem per a contribuir a que sigui una realitat.
Defensem una Europa del treball, basada en la cultura de l’esforç i els valors del treball com a factor de cohesió social, amb unes condicions laborals i socials comunes a tota Europa, que assegurin el treball digne i la no competència a la baixa entre els treballadors i treballadores dels estats membres. I que tampoc obliguin al jovent dels països que més pateixen aquestes retallades a emigrar a d’altres estats com van fer molts dels seus pares i mares, i avis i àvies.
Perquè del que es tracta és d’aplicar tota la normativa comunitària, i no exclusivament la d’orientació mercantil, amb l’establiment d’un SMI, en compliment de la Carta Social Europea, en lloc de vulnerar drets fonamentals com el dret de vaga al cas Laval, tal i com s’ha encarregat de declarar ben recentment el Comitè Europeu de Drets Humans del Consell d’Europa, en una autèntica victòria per a tots els treballadors i les treballadores.
En canvi la UE ha socialitzat les pèrdues derivades de la crisi financera i ens ha passat la factura a la ciutadania. Mentre que els bancs són rescatats, se sacrifica a les persones, i tot això en nom d’una UE construïda sobre un model econòmic i monetari en el servei de les finances i els interessos dels grans grups de poder econòmics, amb uns tractats comunitaris al servei dels mercats.
Una Europa que no és possible sense un sistema fiscal i tributari comú a tota la UE, unificant els tipus d’IVA i generalitzant impostos sobre el capital en els diversos països, per tal d’enfortir l’estructura d’ingressos dels estats i garantir el necessari gir social de les polítiques comunitàries.
Una Europa Social amb una economia europea al servei de les persones; una Europa dels drets socials, dels béns i serveis públics, que posi els recursos a favor de polítiques socials, avantposant les necessitats de la ciutadania i la classe treballadora als interessos de l’economia.
Una Europa en democràcia, no devem, no paguem: per una auditoria del deute i per un canvi en el BCE que eviti l’especulació dels mercats. Cal redefinir el paper del BCE, començant pel seu procediment de designació -situat al marge de qualsevol mecanisme de participació democràtica-, i continuant amb una acció encaminada a facilitar liquiditat als estats, mitjançant l’emissió d’eurobons i el crèdit directe als estats, enlloc de com a eina especulativa del capital privat internacional. Un BCE al servei dels governs comunitaris, enlloc de dirigir-los sota coacció al servei d’especuladors internacionals.
Una Europa allunyada de l’actual model comunitari, basat en unes reformes que condueixen a la decadència social, la recessió i la destrucció de la democràcia amb institucions antidemocràtiques i allunyades de les exigències de les persones, com el FMI, el BCE i la Comissió Europea, que confisquen la sobirania a la ciutadania i els seus representants electes en benefici d’organismes tecnocràtics.
Mentre el que reclamem i necessitem, en canvi, és Una Europa democràtica: un procés constituent europeu que estableixi unes noves bases polítiques de la Unió, amb institucions elegides democràticament al servei de la ciutadania. Una Europa que defensi i ampliï drets i llibertats, que garanteixi els drets de les dones, que s’enfronti al racisme, la xenofòbia i l’homofòbia, i que combati el discurs i les propostes de l’extrema dreta.
I, com molt bé diu el Partit de l’Esquerra Europea al document polític del seu recentíssim IV Congrés (en l’excel·lent traducció al català del company i també candidat Toni Barbarà), això requereix ruptures que només són possibles amb la condició de canviar la correlació de forces a Europa.
S’opera una ruptura, continua el document, i un altre projecte europeu basat en l’interès dels pobles i el respecte de la seva sobirania, que podrà donar un nou significat a la construcció europea.
Cal un procés constituent, també a Europa. I només ho pot fer possible un canvi de l’actual correlació de forces, que entronqui amb una alternativa política, activa tant a les lluites contra les polítiques austericides de la troika com a les institucions.
És en aquesta òptica que lluitem per una refundació de la UE, és a dir, una nova definició dels seus objectius, polítiques i estructures, per a la implantació d’un model econòmic productiu, social i ecològic totalment diferent, basat en la solidaritat, la justícia social i la sobirania popular; un model més sostenible políticament, social, econòmica i mediambiental. El repte s’ho val.
Núria Lozano, candidata número 2 d’ICV-EUiA a les europees i número 9 de la coalició L’Esquerra Pluralhttp://www.nurialozano.cat/

No hay comentarios: