Plaça de la Vila 10 de Polinyà, Twitter @ euiadepolinya, Telèfon 937.131.702, Correu polinya@euia.cat

miércoles, 4 de junio de 2014

Sortida "Histórica i cultural" a Corbera d'Ebre


Poble Vell de Corbera d'Ebre

Les ruïnes de Corbera restaran convertides per sempre més en un monument a la tolerància i –des del 1995- en un autèntic museu a l'aire lliure amb una exposició permanent d'escultures inspirades en totes les lletres de l'abecedari. Davant de l'església vella, un imponent edifici neobarroc, s'aixeca la "Bota", obra de Joan Brossa i, més enllà, una impressionant "T" de terror. On s'hauria d'escoltar la remor de la gent quan va al mercat només s'escolta el xiulet del vent contra els pins i els matolls que han crescut a l'interior de las cases abandonades.
L'Abecedari de la Llibertat és el testimoni i el compromís del món de l'art, en la negació de las guerres, per la pau, mitjançant el codi universal de les lletres (28 en total, repartides per diferents racons del Poble Vell). Els 25 artistes, que exposen llurs obres fetes amb les més diverses tècniques i materials, comparteixen una mateixa idea: les lletres són la base de les paraules i d'estes surten l'entesa i la fraternitat.
L'anomenada Ruta de la Pau, que permet fer la visita completa al Poble Vell, travessa els principals indrets on s'esdevingué la batalla de l'Ebre.
 Vista parcial del Poble Vell de Corbera d'Ebre
Durant la Guerra Civil Espanyola va trobar-se al bell mig del cor de la batalla de l'Ebre, i el poble va quedar destruït a causa dels bombardejos, tant d'artilleria com de la Legió Còndor i l'aviació italiana. El dia 3 de setembre, durant una de les darreres ofensives franquistes, el front es va trencar pel nord del poble.
L'any 2011 l'església de Sant Pere ha estat rehabilitada i és visitable (caps de setmana i festius). Es pot accedir a la torre del campanar des d'on es pot gaudir d'unes vistes insuperables de tota la contrada.
La vila s'aplega en un tossal a 337 metres d'altitud, a la vora de la Serra de Cavalls. L'església del poble està dedicada a Sant Pere Apòstol. Fou escenari de la Batalla de l'Ebre a la Guerra Civil Espanyola, entre el juliol i el novembre de 1938. Com a conseqüència d'aquesta batalla, Corbera d'Ebre va quedar completament destruïda i els seus habitants es van anar traslladant a la part baixa del turó, a banda i banda de la carretera. La zona abandonada és coneguda popularment com la Muntera o Poble Vell.
Després de la batalla i del final de la guerra Corbera havia perdut ben bé una tercera part de la seva població. Amb el pas dels anys, la població va anar abandonant les cases mig enrunades de la Muntera i va anar traslladant-se a la part baixa del Turó, on actualment hi ha el poble. Els darrers habitants del poble vell van abandonar-lo l'any 2008.

No hay comentarios: